Džem z lesných malín a ringlôt

džem z lesných malín

Z lesných malín, ktoré sú veľmi aromatické, môžeme pripraviť veľmi chutný, zdravý a kvalitný džem s pridaním ringlôt, sliviek alebo mirabeliek.

Dozreté lesné maliny najskôr prelisujeme na lisovacom nadstavci ručného mlynčeka. Takýmto spôsobom získame džem, ktorý bude veľmi jemný, pretože nebude obsahovať semená.

Tak isto môžeme lisovať aj časť použitého kôstkového ovocia, ktoré je dobre vyzreté. Ak ovocie nie je vyzreté a nelisujeme ho, odstránime z neho šupky. Najlepšie sa odstraňujú tak,  že ich namočíme do vriacej vody a olúpeme. Plody prekrojíme a vykôstkujeme.

Celú zmes rýchlo privedieme do varu. Mierne varíme a zahusťujeme. K zahustenému džemu prisypávame za stáleho miešania cukor. Môžeme si vybrať z dvoch druhov džemu:

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru a pridáme strednú dávku pektínu .

Sladký, menej zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody a pridáme 1 kg cukru, strednú dávku pektínu. Pokiaľ nie sú slivky, mirabelky alebo ringloty príliš kyslé, pridáme aj 6g kyseliny citrónovej pred skončením varu.

Zmes potom prudko zahrievame a stále ju miešame. Spravíme skúšku na rôsotvornú schopnosť. Ak je džem dostatočne tuhý, môžeme napĺňať poháriky.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *