Domáci pektín – výroba

domáci pektínZ ovocia chudobného na pektín sa môže pripraviť tuhý džem iba doplnením pektínových látok.

Pektínové látky sa nachádzajú v ovocí v rozličnom množstve, ktoré závisí od druhu ovocia a od stupňa jeho zrelosti (viac sa dočítate na tejto stránke). Ak je ich v ovocí nedostatok, musíme ich doplniť hotovými prípravkami.

Špeciálny pektínový prípravok z jabĺk si môžeme pripraviť doma a bez použitia chémie. Pripravíme ho nasledujúcim spôsobom. Nezrelé prípadne opadané jablká umyjeme a so šupkou aj jadrami ich rozkrojíme na osminky. Dieliky podlejeme vodou (asi 1/3 litra na každý kilogram ovocia ). Vložíme ich do uzavretej nádoby a rýchlo privedieme do varu. Za mierneho zahrievania ich varíme 40 minút. Teplú šťavu precedíme do dôkladne umytých vopred nahriatych pohárikov, ktoré vzduchotesne uzavrieme. Poháriky sterilizujeme približne 5 minút vo vriacom vodnom kúpeli. Kúpeľ potom schladzujeme studenou vodou. Tento domáci pektín pridávame do džemov až pri skončení odparovania.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 comment for “Domáci pektín – výroba

  1. N.S.
    6. máj 2019 o 13:03

    Dobrý praktický a užitočný článok. Vďaka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *