Čučoriedkový kompót

čučoriedkový kompótAk si chceme spraviť z nazbieraných čučoriedok kompót, mali by sme použiť úplne vyfarbené, neprezreté a nezhnité plody.

Najskôr musíme čučoriedky očistiť v čistej vode. Zbavíme ich všetkých nečistôt, lístkov, ihličia a pod. Necháme ich odkvapkať a naplníme ich do pohárikov. Zarovnáme ich miernym potrasením.

Nálev si pripravíme z 0,60 kg cukru, ktorý rozpustíme v jednom litre vody. Tak získame množstvo 1,4 litre hotového nálevu. Čučoriedky v pohároch zalejeme nálevom.

Čučoriedky môžeme pripraviť aj druhým spôsobom a to tak, že ich zasypeme cukrom. V tomto prípade nám bude stačiť 100 gramov cukru, s ktorým zasypeme litrový pohár. Čučoriedky zasypávame s cukrom po vrstvách.

Čučoriedkový kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút pri teplote 90°C. Keď ich vytiahneme z vody, necháme ich vychladnúť. Odporúča sa, aby sa jednotlivé bobule čučoriedok od seba oddelili a to tak, že poháriky jemne pretriasame a otáčame ich hore dnom. Ak sú čučoriedky prezreté, alebo sme ich uskladňovali dlhší čas, môže sa stať, že sa pri sterilizácii zlepia.

Čučoriedky zasypané cukrom sa sterilizujú pri teplote 90 – 95 °C po dobu 25 – 30 minút.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 comment for “Čučoriedkový kompót

  1. Jana
    14. júl 2016 o 23:51

    Ja tiež robievam takýto nálev, ale potom ešte do každej fľašky dám čajovú lyžičku rumu. Čučoriedky tak získajú výraznejšiu chuť :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *