Čučoriedkový džem

čučoriedkový džemČučoriedky na čučoriedkový džem upravíme tak, že z plodov odstránime lístky. Drobné špinky najlepšie odstránime vyplavením vo vode. Potom ich necháme odkvapkať a odvážime ich.

Čučoriedky obsahujú málo pektínových látok aj kyslín, preto ich musíme do džemu pridať. Džem môžeme variť nasledujúcimi spôsobmi.

Sladký čučoriedkový džem, viac zahustený

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody  a pridávame 0,8 kg cukru, väčšiu dávku pektínu a 3g kyseliny citrónovej.

Menej sladký čučoriedkový džem, viac zahustený

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru, strednú dávka pektínu a 2g kyseliny citrónovej na 1 kg plodov.

Odvážené čučoriedky varíme celé, lebo majú jemné semená. Varíme ich pokiaľ bobule nezmäknú a džem nie je zahustený. Pri zahusťovaní by sme ich mali častejšie miešať. Za prudkého varu dokončíme prípravu. Keď sa nám džem zdá dostatočne hustý urobíme skúšku na rôsotvornú schopnosť.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *