Dulový džem

dulový džemDule, ktoré používame na dulový džem musia byť primerane zrelé s výraznou chuťou. Plody olúpeme, odstránime z nich jadrovník, nakrájame na kocky alebo nastrúhame. Podlejeme ich vodou (asi po deci) a kým ovocie nezmäkne, udržujeme mierny var.

Pektínové prípravky v prípade dúl nemusíme použiť. Pri dulovom džeme si môžeme vybrať z nasledujúcich troch druhov:

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru.

Menej sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru.

Odparíme väčšinou vody podľa návodu, pridáme cukor a prudko varíme, kým test na rôsotvornú schopnosť nie je pozitívny.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *