Broskyňový džem

broskyňový džemZvyčajne sa pripravuje z broskýň, ktoré sa nedali použiť do broskyňového kompótu. Broskyne obsahujú menej pektínu aj kyselín než marhule.

Broskyne olúpeme. Týmto zabránime vzniku horkastej chuti a džem zjemníme. Lúpeme ich následne na to, ako sme ich položili do 90° C teplej vody a pridali do nej 20 gramov kyseliny citrónovej na 1 liter. Vytiahnuté plody ochladíme v studenej vode s rovnakým množstvom kyseliny citrónovej. Šupu narežeme a rukou ju stiahneme.

Odvážené množstvo broskýň varíme s trochou vody (pol deci) a s 1/5 dávky cukru, kým plody nezmäknú a džem je takmer zahustený. Potom pridáme zostávajúce množstvo cukru a varíme, kým je výsledok testu rôsotvornej schopnosti džemu kladný. Skúšku robíme krátko po pridaní cukru, lebo džem  býva uvarený veľmi skoro. Pri broskyňovom džeme si môžeme vybrať z nasledujúcich dvoch druhov:

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru a strednú dávku pektínu.

Menej sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *