Ako si pripraviť prírodné ovocné šťavy?

jahodový sirup

Prírodné ovocné šťavy sú zdravé a veľmi chutné nápoje, ktoré by sme mali piť takmer každý deň. Ovocie určené na výrobu ovocných štiav musí byť dobre vyzreté, musí obsahovať optimálne množstvo cukrov, kyselín a aromatických látok.

Ovocia najskôr vytriedime od nahnitých a poškodených plodov. Potom ovocie veľmi dôkladne umyjeme pod silným prúdom vody.

Ovocie sa spracováva dvoma spôsobmi:

  1. Spôsob: Ovocie sa drví a lisuje, ale nemôže príliš dlho kvasiť, aby hotová šťava neobsahovala viac ako 0,75 % alkoholu. Ovocie takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú. Šťavu čírime tak, že ju necháme niekoľko hodín usádzať, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru šťavu opatrne stiahneme.
  2. Spôsob: Druhým spôsobom je parenie ovocia. Na parenie ovocia je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby. Získaná šťava je sterilná a môže sa za horúca plniť do predhriatych čistých fliaš, ktoré sa musia hermeticky uzavrieť.

Pred samotnou sterilizáciou šťavu alebo mušt riedime vodou a prisládzame cukrom podľa konkrétneho druhu ovocia.

Šťavy sa najlepšie plnia do bežných sklenených pohárikov, ktoré sa používajú pri výrobe kompótov, pretože odpadá náročné hermetické uzatváranie fliaš kovovou zátkou.

Šťavy v litrových pohárikoch sterilizujeme 25 minút pri teplote 85°C. Po sterilizácii musíme obsah rýchlo schladiť. Poháriky uskladňujeme v suchých a tmavých miestnostiach.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *