Čerešňový kompót a rada na odstránenie červíkov

Na čerešňový kompót by sme mali použiť tmavočervené odrody.Máme pre vás recepty na čerešňový kompót, ktorý môžete pripraviť viacerými spôsobmi a malú radu na to, ako odstrániť larvy vrtule čerešňovej z plodov.

Sterilizované čerešne nám počas procesu zaváranie vyblednú. Preto by sme mali na čerešňový kompót používať tmavočervené odrody. Čerešne majú byť tuhé a zdravé.

Čerešne najskôr odstopkujeme, pretriedime a poriadne umyjeme. Ak sú plody červavé máme pre vás návod ako sa ich zbaviť!

Čerešne ponoríme do vody, kde je rozpustených 20 gramov soli na 1 liter vody. Tento roztok by mal byť zahriaty na teplotu medzi 25 – 30 °C. Necháme ich tam asi jednu hodinu. Larvy vrtule čerešňovej tento roztok neznášajú a preto vyplávajú na povrch. Potom čerešne dôkladne umyjeme, aby sme odstránili soľ.

Takto upravené čerešne uložíme čo najtesnejšie do pohárikov. Keď chceme dosiahnuť, aby sa plody ľahko ukladali, môžeme ich ešte predvariť na niekoľko sekúnd v dierkovanom košíku a vychladiť ich.

Čerešne môžeme sterilizovať v cukrovom náleve alebo vo vlastne šťave a to celé alebo vykôstkované.

Čerešne v náleve – Nálev si pripravíme rozpustením 0,45 kg cukru v jednom litre vody. Tak získame asi 1,2 litra nálevu. Čerešňový kompót v náleve v litrových pohárikoch sterilizujeme 25 minút pri 90°C. V pollitrových pohárikoch 20 minút pri 90°C.

Čerešne vo vlastnej šťave –Ak sterilizujeme čerešne vo vlastnej šťave mali by sme ich prevrstviť cukrom. Pridávame asi 80 gramov cukru na každý litrový pohárik. Takéto čerešne sterilizujeme 25 minút pri slabom vare vodného kúpeľa.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *