Mrazenie čerešní

Čerešne nám môžu vydržať v mrazničke až rok a pol.Mrazenie čerešní je typickým spôsobom, ako môžeme tieto červené plody uchovať na časy, kedy ich nie je dostatok. Ak dodržujeme všetky postupy, čerešne nám v mrazničke pri -24°C vydržia až rok a pol.

Čerešne mrazíme buď celé v cukrovom náleve alebo rozdrvené s cukrom. Najlepšie na mrazenie sú čerešne tmavých odrôd.

Mrazenie celých čerešní v cukrovom náleve

Čerešne najskôr poriadne umyjeme a vykôstkujeme. Vykôstkovať ich môžeme jednoduchým vytláčaním kôstky z plodu alebo pomocou vykôstkovača. Pripravíme si cukrový nálev. Rozpustíme si 0,3 kg cukru v 0,7 litra vody. Potom do nálevu pridáme ešte 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy alebo ¾ kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Čerešne zalejeme nálevom a plníme ich do nepriepustných nádob. Necháme dostatočnú vzduchovú medzeru a mrazíme.

Mrazenie rozdrvených čerešní s cukrom

 Čerešne po umytí a vykôstkovaní rozdrvíme. Do tejto čerešňovej drviny pridáme 0,40 kg cukru na 1 kg drviny spolu s 3 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy (alebo môžeme použiť aj ¾ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej).

Zmes naplníme do nepriepustných obalov a mrazíme. Mrazené čerešne môžeme použiť do koláčov, kompótov, zmrzlín a iných chutných pokrmov.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *