Mrazenie špenátu a špenátového pretlaku

mrazený špenátMrazenie špenátu

Na mrazenie špenátu sú vhodné mladé špenátové listy, ktoré dôkladne umyjeme, aby sme z nich odstránili všetky nečistoty. Odstránime dlhé a hrubé stonky.

Špenátové listy prádvárame 2-3 minúty vo vriacej vode. Počítanie času sa začína akonáhle umiestnime špenát do vriacej vody. Na blanšírovanie špenátu môžeme používať tú istú vodu až 5 krát. Potom listy prudko schladíme v studenej vode. Necháme ich odkvapkať a plníme ich husto do nádob. Listy nemôžu byť príliš natlačené. Vnútri nechávame 2 cm vzduchovú medzeru. Po uzavretí ich ihneď mrazíme.

Mrazenie špenátového pretlaku

Špenát dôkladne umyjeme, odstránime nečistoty. Potom listy varíme vo vriacej vode 10 až 15 minút. Povarené listy pomelieme alebo ich nakrájame nožom z nehrdzavejúcej ocele a ešte za horúca ich pretlačíme cez jemné sitko. Pred prelisovaním môžeme do špenátovej hmoty pridať aj 15 gramov soli na 1 kg špenátu.

Pretlak necháme vyhladnúť a plníme ho do nepriepustných obalov. Vnútri nechávame 2 cm vzduchovú medzeru. Po uzavretí ich ihneď mrazíme.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, špenát by nám mal v mrazničke vydržať 3-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *