Mrazenie hrášku

na mrazenie hrášku používame čertvsvé zelené plodyVhodný hrášok na mrazenie by mal mať peknú zelenú farbu, mal by byť sladký a nesmie byť prezretý. Hrášok vylúpeme a spracovávame ho najneskôr do pol hodiny po vylúpaní. Ak to z nejakého dôvodu nestíhame, dáme hrášok do chladničky.

Všetky druhy ovocia a zeleniny obsahujú enzýmy a baktérie, ktoré v priebehu času pri mrazení ničia živiny a menia farbu, chuť a textúru potravín. Hrášok vyžaduje krátku tepelnú úpravu, tzv blanšírovanie vo vriacej vode, aby sme zničili tieto enzýmy pred zmrazením. Hrášok predvárame vo vriacej vode len 1,5 minúty. Dĺžka je len tak dlho, aby sa zastavilo pôsobenie enzýmov a zabili sa baktérie.

Počítanie času sa začína akonáhle umiestnime hrach do vriacej vody. Na blanšírovanie hrachu môžeme používať tú istú vodu až 5 krát. Niekedy prilejeme ďalšiu horúcu vodu z kohútika, aby mala hladina vody požadovanú výšku.

Potom ho hneď vychladíme v studenej vode. Do vody môžeme pridať aj ľad. V tejto ľadovej vode ho necháme ten istý čas ako sme hrach blanšírovali, čiže 1 a pol minúty. Odkvapkáme ho, naplníme do nádob bez prístupu vzduchu, aby sme sa vyhli spáleniu mrazom.

Ak sme dodržiavali všetky postupy hrášok by nám mal v mrazničke vydržať 3-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C. Najlepšie je, ak hrach rozmrazíme do 12 mesiacov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 comment for “Mrazenie hrášku

  1. jarmila
    30. jún 2017 o 17:22

    Nikedy som hrach neblanzirovala a vydrzal mi rok v mraznicke bez problemov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *