Čerešňový džem

čerešňový džemČerešňový džem najlepšie pripravíme z dobre vyfarbených zrelých čerešní. Na prípravu džemu sú vhodnejšie srdcovky ako chrupky. Vhodná je napríklad odroda Gaštanka.

Ak sú čerešne červavé, môžeme to vyriešiť nasledujúcim spôsobom. Čerešne ponoríme do vody, kde je rozpustených 20 gramov soli na 1 liter vody. Tento roztok by mal byť zahriaty na teplotu medzi 25 – 30 °C. Necháme ich tam asi jednu hodinu. Larvy vrtule čerešňovej tento roztok neznášajú a preto vyplávajú na povrch. Potom čerešne dôkladne umyjeme, aby sme odstránili soľ.

Tento čerešňový džem má obsah cukru asi 50% a dávku džemu by sme mali variť maximálne z 1,5 kg ovocia.

Zrelé čerstvé a čisté plody vykôstkujeme. Pri vážení si dávame pozor, pretože  vykôstkovaním sa zníži hmotnosť čerešní asi o 10%. Šťavu, ktorá sa nám uvoľní zachytávame. Čerešne potom zahrejeme s 0,1 kg cukru (na 1 kg ovocia). Pri miernom zahrievaním varíme tak dlho, kým čerešne nezmäknú.Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme zvyšných 0,4 kg cukru. Pridávame aj pektín a prudko varíme, pokiaľ nie je džem podľa testu rôsolotvornej schopnosti hotový. Ak použijeme sladšie čerešne pridáme 2 až 3 g kyseliny citrónovej na 1 kg ovocia na konci varu.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

  • Kúsky plodov nie sú nikdy počas varenia dostatočne presladené, preto plávajú na povrchu. Rozdelíme ich do fliaš rovnomerne a niekoľkokrát obrátime, aby sme dosiahli rovnomerné rozloženie plodov.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *