Sušenie ovocia a zeleniny

sušenie ovocia je na Slovensku veľmi populárne

Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervovania ovocia a zeleniny. Ak potraviny dobre vysušíme, môžeme ich konzumovať v každom ročnom období.

Čerstvé ovocie a zelenina podliehajú neželaným zmenám, pretože obsahujú veľa vody. Preto pri uskladnení vytvárajú vhodné prostredie pre rast mikroorganizmov. Pri sušení odstraňujeme veľkú časť vody, ktorú obsahuje ovocie a zelenina a preto je rast mikroorganizmov potlačený.

Sušenie je z hľadiska zachovania aromatických a chuťových látok najmenej šetrný postup. Tak, ako pri každom spôsobe konzervovania potravín, aj pri sušení dochádza k určitej strate živín. Preto sa pri sušení hľadajú spôsoby, ktoré najviac zabránia strate týchto látok a taktiež zvýšia ochranu vitamínov v potravine.

Nutričné ​​zmeny, ku ktorým dochádza počas sušenia:

  • Obsah kalórií: nemení sa, ale je sústredený do menšej hmotnosti spôsobenej odstraňovaním vlhkosti;
  • Vitamín A: pri dodržiavaní odporúčaných teplôt je veľmi dobre zachovaný;
  • Vitamín C: predpríprava s použitím kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy zvyšuje hladinu vitamínu C; v priebehu sušenia vždy prichádza k miernym stratám;
  • Tiamín, riboflavín, niacín: ostávajú takmer nezmenené;
  • Minerály: ostávajú takmer nezmenené;

Sušenie potravín má veľa výhod. Medzi tie najväčšie patria:

  • Odstraňovanie vlhkosti robí potraviny objemovo menšie a ľahšie.
  • Dehydrované potraviny sú ideálne na turistiku a kempovanie, pretože vážia oveľa menej ako v surovom stave a nevyžadujú si chladenie.
  • Ak si sušíme potraviny sami, môžeme si vybrať tie najchutnejšie a najlepšie kombinácie ovocia a zeleniny, ktoré si zakúpime v obchode, alebo si ich odtrhneme priamo z našej záhradky.
  • Pri domácom spracovaní si môžeme nasušiť aj také potraviny, ktoré bežne nedostaneme v obchodoch v sušenom stave.
  • Balenie, v ktorom sú umiestnené môžeme opakovane otvárať a zatvárať.
  • Takýmto spôsobom konzervované potraviny nám vydržia veľmi dlho.
  • Sušené potraviny pripravené v domácnosti stoja oveľa menej, ako keď si ich zakúpime v obchode.

Z ovocia na Slovensku sa najčastejšie sušia jablká, hrušky, slivky, hrozienka, marhule, citróny a pomaranče. Zo zeleniny je to cesnak, cibuľa, mrkva, kaleráb, petržlen, paprika a paradajky.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *