Mrazenie zeleniny

mrazenie zeleninyMrazenie zeleniny má v domácnosti veľký význam. Zeleninu môžeme mať stále k dispozícii, aby sme náš jedálniček mohli obohatiť biologicky hodnotnými, chuťovo cennými a nízkokalorickými potravinami.

Postup mrazenia zeleniny je podobný ako pri mrazení ovocia. Rozdiel je iba v menších odchýlkach, kvôli inému látkovému zloženiu a tvaru zeleniny.

Pred mrazením zeleninu umyjeme, nakrájame a vykrojíme nejedlé časti, prípadne je predvarujeme. Dbáme na to, aby sa už v priebehu úpravy udržala prirodzená farba, chuť, vôňa a výživová hodnota. Ak to dodržíme, zelenina bude po mrazení prispôsobená na priamy konzum alebo na rýchlu prípravu jedál.

Zeleninu pred mrazením predvárame, aby sme zabránili nechceným enzymatickým zmenám, a aby sa zmäkčila jej konzistencia. Prevárame ju v drôtenom košíku asi pri 85°C alebo pri slabom vare. Po vytiahnutí ju ihneď chladíme v studenej vode a dávame do obalov.

Zeleninu na mrazenie dávame do obalov na sucho, čo znamená, že na rozdiel od ovocia nepridávame žiadne prísady. Okrem celých plodov môžeme zmrazovať aj zeleninové pretlaky a šťavy.

Po prípravách zeleninu môžeme dať zmraziť. Mrazenie zeleniny treba urýchliť ešte viac ako u ovocia. Mrazenie sa skončí, len čo sa dosiahne v strede hmoty potravín uskladňovacia teplota -10 až -18°C. Dôležité je, aby sme na začiatku mrazenia ovocie čo najrýchlejšie vychladili na teplotu nižšiu ako -5°C, pretože pri teplotách od 0,5 do -5°C sa vytvoria nebezpečné veľké kryštály, ktoré poškodzujú kvalitu plodov. Pri teplote -18 až -26 °C sa tvoria veľmi malé kryštáliky, ktoré sú zárukou trvanlivosti mrazených potravín. Uskladňovanie potravín treba skončiť v optimálnej lehote pre dané ovocie.

Uschovateľnosť mrazenej zeleniny:

Druh Mesiace
pri -12°C pri -18°C pri -24°C
Fazuľkové struky 2-3 8-10 12-15
Hrášok 3-4 10-12 15-18
Špargľa 1-2 8-10 12-15
Kaleráb 2-3 8-10 12-15
Kel 2-3 10-12 15-18
Mrkva 2-3 10-12 12-15
Uhorkové rezy 1 6 9
Paprika 1-2 6-8 10-12
Paradajka 1-2 8-10 12-18
Ružičkový kel 2-4 9-12 12-18
Špenát 3-4 10-12 15-18
Huby 1-2 6-10 12-15
Ovocie 2-4 10-12 15-18

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *