Broskyňový kompót

Broskyňový kompót sa odporúča vyrábať zo šúpaných plodov, vyzerá lepšie.Broskyňový kompót je jedných z najchutnejších kompótov, ktoré sa na Slovensku vyrábajú. Vyrába sa buď z prekrojených broskýň na polovicu, šúpaných alebo nešúpaných broskýň. Tento kompót sa odporúča vyrábať zo šúpaných plodov, pretože chutí a vyzerá lepšie.

Najvhodnejšie odrody sú odrody so žltou dužinou. Odrody s bielou dužinou ľahko hnednú a nie sú také vzhľadné. Čo sa kôstky týka, najlepšie sú také odrody, kde je kôstka zrastená s dužinou, alebo také, ktoré sa dajú jednoducho vykôstkovať. Plody, ktoré nie sú vhodné na výrobu kompótu môžeme použiť na výrobu broskyňového džemu.

Plody musíme najskôr vytriediť. Vyberieme také, ktoré sú zrelé, ale ešte neprezreté s tuhou konzistenciou dužiny. Zrelá by mala byť každá časť plodu.

Broskyne si po vytriedení musíme preblanšírovať. Ponoríme ich v sitku do vriacej vody (90 až 95°C) asi na 30 sekúnd. Do vody môžeme pridať aj tri lyžice citrónovej šťavy na jeden liter vody. Následne ich rýchlo schladíme v studenej vode.

Predvarenie nám uľahčuje prácu odstraňovania šupiek z broskýň. Ošúpané plody prekrojíme a vyberieme kôstku. Prekrojené polovice ihneď dávame do vody, do ktorej sme pridali 3 lyžice citrónovej šťavy na jeden liter. V tomto roztoku ich necháme len krátku dobu, pretože by ich povrch ostal slizovitý.

 Polovičky broskýň potom ukladáme do pohárikov. Najlepšie sa ukladajú rozpolenou časťou smerom dole.

Nálev si pripravíme tak, že na 1 liter vody použijeme približne 0, 55 kg cukru. Po rozpustení dostaneme 1,3 litre hotového nálevu. Ak sme použili úplne zrelé a polené plody, broskyňový kompót sterilizujeme pri teplote 90 – 95°C po dobu 20 – 25 minút. Broskyne s tuhšou konzistenciou sterilizujeme pri teplote 95°C 30 minút, alebo pri teplote 100 °C po dobu 25 minút.

Ak sme dodržali tento recept, broskyne budú veľmi chutné a budú mať krásnu svetlú farbu.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *