Zavárané jablkové rezy určené na ďalšiu kuchynskú prípravu

V náleve nám jablkové rezy nezhnednú a ostanú žltobiele.Sterilizované jablkové rezy môžeme pridávať počas celého roka do rôznych koláčov, múčnikov, ale aj ako k prílohu k hlavným jedlám. Týmto spôsobom možno spracovávať aj menej zrelé a viac kyslé jablká.

Najskôr jablká olúpeme nožom alebo škrabkou. Hneď ich musíme ponoriť do vody, do ktorej sme pridali 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody.

Potom odstránime jadrovník. Očistené jablká rozrežeme na plátky s hrúbkou asi 2 až 3 mm alebo ich nastrúhame na hrubšom strúhadle. Okrúhle rezy musíme predvariť, zatiaľ čo nastrúhané plody plníme rovno do zaváracích pohárikov.

Plátky sa predvárajú krátko – maximálne jednu minútu v roztoku s 5 g kyseliny citrónovej na jeden liter vody.

Po vybratí z vriacej vody plátky nechladíme, ale rovno ich plníme do nádob.

Jablkové rezy alebo jablkovú strúhanku nezalievame žiadnym nálevom. Zavárame ich vo vlastnej šťave, ktorá sa vytvorí počas sterilizácie. Keď chceme, aby sa šťava uvoľňovala vo väčšom množstve, môžeme do jedného zaváracieho pohárika s obsahom 1 liter priliať 2 – 3 polievkové lyžice vody.

Jablkové rezy alebo strúhanku sterilizujeme 25 minút pri teplote okolo 95°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *