Podmienky pre úspešné mrazenie ovocia a zeleniny

mrazenie ovocia a zeleniny

Mrazenie ovocia

  • Na mrazenie je vhodné úplne zrelé a kvalitné ovocie.
  • Ovocie má byť mrazené najneskôr do 2 hodín po zbere.
  • Je nevyhnutné zachovávať vhodný postup úpravy, balenia a mrazenia.
  • Mrazí sa len malé množstvo ovocia naraz.
  • Ovocie určené na mrazenie sa balí len do takého baliaceho materiálu, ktorý neprepúšťa vlhkosť, ale dobre rozpúšťa chlad a je bez zápachov
  • Mrazenie musí byť také rýchle a účinné, aby sa v strede mrazeného ovocia čo najskôr dosiahla teplota nižšia ako -10°C.
  • Mraziť sa začne hneď po zabalení.
  • Pri mrazení sa treba čo najrýchlejšie dostať cez nebezpečné teplotné pásmo od 0 do -5 °C, pri ktorom sa vytvárajú veľké ľadové kryštály.
  • Mrazničku treba udržiavať čistú.
  • Počas mrazenia sa má udržiavať stála optimálna teplota.

Mrazenie zeleniny

  • Na mrazenie používame iba úplne zrelú a kvalitnú zeleninu.
  • Pred mrazením zeleninu pripravíme tak, aby sme ju po rozmrazení mohli konzumovať alebo ju použiť na rýchlu prípravu rozličných jedál.
  • Predvárame iba približne ½ kg zeleniny naraz v 4 až 5 litra vody.
  • Predvarenú zeleninu hneď vychladíme v studenej vode.
  • Zeleninu balíme do obalov, ktoré neprepúšťajú vlhkosť.
  • Mrazíme ju čo najskôr po zbere a po zabalení. V priebehu 24 hodín nemrazíme naraz príliš veľa zeleniny v obaloch.
  • V jednom obale mrazíme maximálne 0,5 kg zeleniny. Optimálne množstvo na domáce mrazenie je od 0,2 až 0,3kg zeleniny v jednom obale.
  • Počiatočné mrazenie musí byť účinné, aby sa čo najskôr prešlo cez nebezpečné teplotné pásmo od 0-5°C.
  • Uskladňovanie treba skončiť v optimálnej lehote pre danú zeleninu (tabuľka).

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *