Jablkový sirup – recept

jablkový sirup

Na jablkový sirup používame vyzreté a dobre vyfarbené plody. Môžeme použiť aj opadané jablká s prídavkom 30 % plánok.

Základnou surovinou na prípravu jablkového sirupu je jablková šťava. Táto šťava sa dá vyrobiť nasledovnými spôsobmi.

1.spôsob: Jablká sa drvia a lisujú. Jablká takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.

2.spôsob: Druhým spôsobom je parenie jabĺk. Na parenie jabĺk je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.

Šťavu čírime tak, že ju necháme do druhého dňa odkaliť, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru jablkovú šťavu opatrne stiahneme.

Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.

Potom pridávame cukor. Jablkový sirup môžeme pripraviť dvoma spôsobmi – sladký a menej sladký sirup. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.

1.spôsob – sladký jablkový sirup

Na 1 kg jablkovej šťavy pridáme 1, 50kg cukru a tak dostaneme 2,50 kg jablkového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 600 gramov cukru a 400 gramov šťavy. Po rozpustení cukru pridávame 10 gramov kyseliny citrónovej na 1 kg sirupu. Obsah kyselín v šťave je rozhodujúci pri výslednej kvalite sirupu.

Tento druh jablkového sirupu môžeme ešte za tepla (približne 75°C) plniť do fliaš a uzatvoriť ich vyvarenými zátkami. Potom ich otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše.

Tento jablkový sirup má nižšiu kyslosť a má menej výraznú jablkový chuť.

2.spôsob – menej sladký jablkový sirup

Na 1 kg jablkovej šťavy pridáme 900 gramov cukru a tak dostaneme 1,90 kg jablkového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 480 gramov cukru a 520 gramov šťavy.

Tento druh jablkového sirupu obsahuje nižšie percento sušiny a cukru a tak nie je dostatočne konzervovaný a môže sa nám ľahko pokaziť kvasením. Sirup musíme sterilizovať tak, že ho pri teplote 80 až 85°C plníme do riadne poumývaných fliaš v horúcej vode. Potom fľašky otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše. Približne po 20 minútach ich schladíme.

Tento jablkový sirup je kyslejší a má výrazne jablkovú chuť.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *