Nakladaná zelenina v kyslom náleve

nakladaná zelenina si vyžaduje použitie čerstvých plodov

Zmes nakladanej zeleniny sa pripravuje zo zelených paprík, paradajok, cibule, uhoriek, kapusty a mrkvy.

Čerstvé, zdravé a mäsité papriky umyjeme, očistíme od semeníc a semien. Nakrájame ich na 0,5 cm široké pásiky a vložíme ich do širokej nádoby. Zdravé paradajky očistíme od stopiek, umyjeme ich, nakrájame na kolieska a pridáme do nakrájaných paprík. Do zmesi paprík a paradajok pridáme aj očistenú cibuľu narezanú na kolieska, mladé uhorky, mrkvu a na tenké pásiky nakrájanú kapustu.

Zeleninovú zmes dobre premiešame a osolíme ju podľa chuti. Odporúčame pridať 20 gramov soli na jeden kilogram zeleniny. Zmes necháme niekoľko hodín odstáť, aby sa aromatizovala.

Potom z nej rukou vytlačíme šťavu. Pripravíme si nálev z 1l vody, 1l octu (6%). 50g soli, 100g cukru a 10 zrniečok čierneho korenia. Nálev privedieme k varu a vložíme do neho zmes zeleniny. Necháme variť približne 2 minúty. Zeleninu potom vyberieme z nálevu a uložíme ju do pohárikov. Nálev znova zahrievame až do varu a horúci ho nalievame na zeleninu uloženú v pohárikoch. Poháriky rýchlo dobre uzatvoríme a uskladníme na chladnom mieste. Zelenina sa hodí ako príloha k rôznym mäsovým pokrmom.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *