Petržlenová vňať v soli

petržlenová vňaťOkrem zeleniny môžeme na zimu do soli naložiť aj zelenú petržlenovú a zelerovú vňať, pažítku alebo pór. Dobre chutia a dlho vydržia.

Gazdinky však najviac využívajú nakladanie petržlenovej vňate. Pri dvoch nasledujúcich postupoch musíme dbať na to, aby bola petržlenová vňať svieža.

Petržlenová vňať v soli:

1 spôsob: Lístky oddelíme od stopiek, umyjeme ich, necháme odkvapkať a natlačíme ich do čistého pohára asi do centimetrovej výšky. Na túto vrstvu nasypeme tenkú vrstvu soli a na ňu opäť priložíme vňať. Takýmto spôsobom pokračujeme, až kým nenaplníme celý pohár. Na vrch pridáme ešte poslednú vrstvu soli. Pohár zaviažeme dvojitým celofánovým papierom a odložíme na chladné miesto.

2 spôsob: Očistená petržlenová vňať sa zaviaže do zväzkov a dôkladne sa umyje vodou. Vodu necháme odtiecť (najlepšie na šikmom stole). Keď je voda stečená, vňať nakrájame na drobné kúsky. Solíme ju tak, že na 1kg vňate pridávame 250g soli a dôkladne premiešame. Zmes vložíme do pohárikov a skladujeme presne tak isto ako v prvom postupe.

V zime pred použitím petržlenovú vňať dobre vyumývame v chladnej vode. Vňať v soli je vynikajúcim prostriedkom na dochutenie polievky. Jedlo, do ktorej vňať dávame, solíme až po jej pridaní a ochutnaní.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 comment for “Petržlenová vňať v soli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *