Černicový džem s jablkami alebo bazou

džemy na poličkeČernicový džem s jablkami

Zo zmesi černíc a jabĺk v pomere 1 ku 1 možno pripraviť džem, ktorého výhodou je to, že nemusíme pridávať pektín. Používame nie úplne zrelé jablká, ktoré môžu byť aj opadané, olúpeme ich a odstránime z nich jadrovník.

Potom ich nakrájame na malé kúsky. Odvážime ich. Podlejeme ich vodou (1dcl) a varíme tak dlho, pokiaľ nebudú úplne mäkké.

Odvážené množstvo černíc varíme samostatne za stáleho miešania. Počkáme, kým úplne nezmäknú. Potom ovocia zmiešame. Zahustíme ich na potrebný stupeň. Môžeme si vybrať z týchto spôsobov:

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridávame 0,8 kg cukru.

Menej sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 0,5 kg cukru.

Sladký, menej zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru a 2 až 3 gramy kyseliny citrónovej na 1 kg ovocia.

Zmes prudko varíme, kým džem nie je hotový. To nám ukáže skúška na rôsotvornú schopnosť.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodu.

Černicový džem s bazou

Pomer plodov bazy a černíc volíme 1 : 1, prípadne 1 : 2. Neodstopkované plody najprv priadne poumývame. Používame úplne zrelú bazu, ktorú odstopkujeme a vo vode mierne vyvaríme, kým plody nezmäknú. Potom plody lisujeme cez sitko alebo lisovacom nadstavci na mlynčeku.

Plody bazy odvážime a pridáme k nim stanovené množstvo černíc. Zmes zahustíme. Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru (na 1 kg ovocia) a strednú dávku pektínových prípravkov. (Konečný obsah cukru u tohto džemu bude asi 50%).  Potom zmes prudko varíme. Keď sa nám džem zdá dostatočne hustý urobíme skúšku na rôsotvornú schopnosť.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodu.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *