Ríbezľový kompót

Na ríbezľový kompót  môžeme použiť všetky tri farebné odrody plodov.Ríbezľový kompót sa dá vyrobiť zo všetkých troch farieb - bielych, červených a čiernych ríbezlí. Kompót z čiernych ríbezieľ sa na Slovensku najčastejšie používa k sviečkovej omáčke.

Ríbezľové bobule by mali byť zrelé, svieže. Nemali by byť sparené, rozpučené a plesnivé. Pri výrobe kompótu dbáme na opatrné zaobchádzanie s babuľami, pretože sú veľmi jemné. Ríbezle najskôr umyjeme v čistej vode a potom ich odstopkujeme.

Aby boli ríbezle v kompóte rovnomerne uložené, odporúčame, aby sa najskôr predvarili. Predvárať by sme ich mali hneď v cukrovom náleve, ktorý budeme používať aj ako nálev pri samotnej sterilizácii. Nálev si pripravíme z 0,90 kg cukru, ktorý rozpustíme v jednom litre vody. Tak dostaneme asi 1,5 litra hotového nálevu.

Plody predvárame v cukrovom roztoku o teplote 85 – 90 °C iba 1 minútu. Keď ich vytiahneme, necháme ich vychladiť, naplníme ich do pohárikov a zelejeme cukrovým roztokom, v ktorom sme ich predvárali.

Ríbezľový kompót sterilizujeme pri teplote 90°C 20 minút alebo 15 minút pri teplote 95°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *