Mrazenie sliviek

Na mrazenie sliviek sú vhodné plody s vysokým obsahom cukruNajznámejší spôsob konzervácie sliviek je výroba slivkového kompótu, slivkového džemu, sušenie sliviek a mrazenie sliviek. Pri mrazení sliviek sa môžeme rozhodnúť, či ich zamrazíme s pridaním alebo bez pridania cukru.

Na mrazenie sú vhodné úplne vyzreté plody s vysokým obsahom cukru. Pred mrazením musíme slivky dobre vyumývať pod tečúcou vodou a zbaviť ich všetkých nečistôt.

Mrazenie sliviek v cukrovom náleve

Vytriedené slivky pokrájame. Môžeme ich prepoliť alebo rozštvrtiť. Potom plody vykôstkujeme. V 0,6 litroch vody rozpustíme približne 0,45 kg cukru a pridáme 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy (3/4 kávovej lyžice kyseliny citrónovej). Rozkrájané slivky zalejeme cukrovým nálevom a naplníme ich do nepriepustných nádob alebo dóz a zamrazíme ich.

Mrazenie sliviek bez cukru

Keďže majú slivky vysoký obsah cukru, môžeme ich dať zamraziť bez pridania akýchkoľvek pomocných látok. Slivky len nakrájame, vykôstkujeme, dáme ich do nádobiek a dáme zamraziť. V nádobách by sme mali nechať aspoň 2cm vzduchovej medzery.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

Mrazené slivky môžeme po rozmrazení použiť na výrobu kompótov alebo ich môžeme použiť ako doplnok k rôznym jedlám, najmä múčnikom.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *