Mrazenie slivkového pretlaku

Na výrobu slivkového pretlaku vytriedime iba pekne sfarbené a úplne zrelé plody.Okrem mrazenia sliviek bez pridania alebo s pridaním cukru môžeme mraziť aj chutný slivkový pretlak. Na výrobu slivkového pretlaku vytriedime iba pekne sfarbené a úplne zrelé plody.

Vytriedené slivky rozpolíme a vykôstkujeme. Slivkový pretlak môžeme robiť dvoma spôsobmi – za studena alebo rozvarením.

Za studena spracujeme slivky na pretlak tak, že rozkrájané plody rozdrvíme a potom ich ešte pretiahneme cez sitko. Do pretlaku pridáme 3 polievkové lyžičky citrónovej šťavy (pol kávovej lyžičky kyseliny citrónovej) na 1 kg pretlaku.

Za tepla pripravíme pretlak tak, že na 1 kg vykôstkovaných a rozkrájaných plodov pridáme asi deci vody a celú zmes varíme približne 3 minúty za stáleho miešania. Po tom, ako sa nám zmes dôkladne rozvarí, musíme ju cez sitko poriadne prelisovať.

Do pretlaku, ktorý sme získali prvým alebo druhým spôsobom primiešame  ešte 0,3kg cukru na 1kg pretlaku a celý pretlak dobre premiešame. Potom vezmeme nepriepustné nádoby a naplníme ich pretlakom. Dáme mraziť. Na každej nádobe by sme mali nechať dostatočne veľkú vzduchovú medzeru.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocný pretlak by nám mal v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *