Sušenie fazuľkových strukov

usušené fazulkove strukySušenie fazuľkových strukov je veľmi starým spôsobom ich uchovávania. Je to veľmi dobrá forma konzervovania, pretože sušené fazuľky vydržia veľmi dlho a po uvarení je ich chuť stále výborná.

Fazuľky pripravíme tak, že ich vyumývame v čistej vode a odrežeme konce. Fazuľky sa nemusia blanšírovať, ale pokiaľ chceme, aby si zachovali peknú sviežu farbu, varíme ich 2 až 3 minúty. Potom ich vytiahneme a schladíme v ľadovej vode približne 3 minúty, aby sa nám neprevarili. Ak fazuľky neblanšírujeme po sušení by mali nepeknú tmavú farbu.

Zoberieme si ihlu a niť, prepichneme prvú fazuľku asi 1,5 cm pod okrajom a spravíme uzlík. Takýmto spôsobom pokračujeme vo viazaní fazuľky. Dôležité je, aby sme medzi nimi nechávali aspoň 1cm priestor a vzduch sa bude môcť dostať na celý povrch fazuliek. Ak sa dostaneme na koniec, vytiahneme ihlu a spravíme uzol okolo poslednej fazule.

Fazuľky zavesíme na suché a dobre vetrané miesto a necháme ich vysušiť. Sušenie bude trvať asi týždeň. Fazuľky sa nám scvrknú a budú kožovito-krehké.

Fazuľky potom uložíme do pohárikov a necháme ich v tieni na suchom mieste. Ak ich chceme použiť na varenie, najskôr ich opláchneme studenou vodou a potom ich zalejeme horúcou vodou, ktorá sa vsiakne do sušených fazuliek a tým zmäknú. Precedíme ich cez sitko. Môžeme ich použiť do polievky, kde ich varíme alebo rôznych iných slaných jedál.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *