Bazový džem

bazový džem s prídavkom jabĺkZ druhov  ovocia, z ktorého sa zvyknú džemy vyrábať, baza obsahuje najmenej pektínových látok. Okrem toho je pre niekoho nepríjemná aj jej vôňa, keď sa používa samostatne. Preto je veľmi obľúbené vyrábať bazový džem v kombinácii s iným ovocím.

Vhodná je aj kombinácia s jablkovou šťavou. Tú lisujeme ešte z nezrelých čerstvých jabĺk, v pomere 1 ku 1. Jablková šťava je dôležitá aj pre to, lebo doplní obsah pektínu a kyselín a zoslabí intenzívnu vôňu bazy. Baza dodáva džemom vhodnú farbu.

Najskôr plody bazy umyjeme, kým sú na stopkách. Potom odtrhneme zrelé plody a odvážime ich. Polovicu plodov pretrieme cez jemné sitko alebo ich vylisujeme na mlynčeku.  Do tohto pretlaku pridáme druhú polovicu celých plodov. Zmes rýchlo uvedieme do varu.  Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru. Zmes zahustíme. Ku koncu zahusťovania pridáme jablkovú šťavu.   Potom zmes prudko varíme. Keď sa nám džem zdá dostatočne hustý urobíme skúšku na rôsotvornú schopnosť. Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. (Konečný obsah cukru u tohto džemu bude asi 50%).

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *