Mrazenie marhuľového pretlaku

Marhule musíme pred mrazením umyť, nakrájať a vykôstkovať.Ak neviete čo s marhuľami, skúste si cez leto pripraviť marhuľový pretlak, ktorý dáte zmraziť. Nasledujúcim receptom si zvýšite dobu jeho uskladnenia.

Marhule najskôr umyjeme a ponoríme ich na 30 sekúnd do vriacej vody. Najlepšie je, ak ich predvárame v sitku alebo v dierkovanej nádobe. Po predvarení sa dajú plody veľmi ľahko ošúpať. Nakrájame ich na štvrtky a vykôstkujeme.

Ak sú marhule tvrdšie, môžeme ich podliať menším množstvom vody a krátko rozvariť. Potom ich pretrieme cez jemné sitko. Ak sú marhule veľmi mäkké nemusia sa rozvárať, môžeme ich prelisovať za surova.

Potom do pretlaku primiešame cukor (0,25kg na 1l pretlaku). Súčasne pridáme aj 3 až 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy (3/4 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej). Pretlak dobre premiešame a plníme ho do nepriepustných nádob. Dáme ho zamraziť.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocný pretlak by nám mal v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *