Mrazenie egrešov

Mrazenie egrešov je vhodná forma ich konzervácie.Prvé zmienky o pestovaní egrešov pochádzajú z Ruska. Odkiaľ sa rozšírili aj do Európy a Ameriky. Egreše obsahujú veľmi veľa vitamínu C. Aj keď sa egreše často porovnávajú s ríbezľami, hodnoty vitamínu C u egrešov sú oveľa vyššie ako v prípade ríbezlí.

Egreše výborne posilňujú imunitu, takže by sme ich mali jesť najmä v období chrípky, keď slúžia ako prevencia. Preto by sme si ich mali cez leto zamraziť a uchovať na zimné obdobie.

Plody najskôr umyjeme, odstopkujeme a odstránime okvetie. Na mrazenie je najlepšie použiť úplne zrelé plody menšej veľkosti. Najčastejšie sa používajú červené odrody egrešov.

Egreše môžeme mraziť troma spôsobmi – suché mrazenie, mrazenie s prídavkom cukru alebo mrazenie egrešov v cukrovom náleve.

Pri suchom mrazení vytriedené a upravené plody naplníme do nádob a ihneď ich dáme mraziť. Druhý spôsob je, že egreše mrazíme v 50% cukrovom náleve. Nálev si pripravíme tak, že 0,5kg cukru rozpustíme v 0,5 litra vody. Tretí spôsob spočíva v prevrstvení egrešov v kryštálovom cukre. Vrstvenie robíme v pomere 1 diel cukru k 3 dielom egrešov. Po zabalení egreše ihneď mrazíme.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

Egreše po rozmrazení sa bežne používajú do múčnikov, kompótov a do ovocných pohárov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *