Mrazenie višní

ceresne v miskeAby nám višne vydržali v mrazničke čo najdlhšie, musíme použiť jeden z nasledujúcich spôsobov na ich mrazenie – mrazenie celých višní v cukrovom náleve alebo mrazenie drvených višní s cukrom.

Na mrazenie sú vhodné najmä tmavé odrody višní, ktoré majú sladkokyslú chuť. Višne najskôr umyjeme a vykôstkujeme jednoduchým vytláčaním kôstky z plodu alebo pomocou vykôstkovača.

Mrazenie celých višní v cukrovom náleve

Vykôstkované višne zalejeme cukrovým nálevom. Ten si pripravíme rozpustením 0,6 kg cukru v 0,4 l vody. Višne v náleve plníme do nepriepustných nádobiek, necháme vzduchovú medzeru – asi 2cm, nádoby uzatvoríme a necháme zamraziť.

Mrazenie drvených višní s cukrom

Vyšne najskôr vykôstkujeme a podrvíme. Potom ich dáme na chvíľku povariť. Keď sú dostatočne rozvarené, pretlačíme ich cez jemné sitko. Za horúca do nich nasypeme 0,2 kg cukru na 1kg višní. Po rozpustení cukru necháme zmes vychladnúť a potom plníme nepriepustné nádobky, ktoré dáme do mrazničky. Nezabúdajme na vzduchovú medzeru, ktorú by sme mali v nádobách nechať.

Ak sme dodržiavali všetky postupy ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *