Krakovská klobása – originálny recept

ilustračné fotoV Poľsku je táto klobása veľmi obľúbená. Recept je originálnym receptom Stanislava Arnolowicza z Krakova. Keď chceme vyrobiť originálnu krakovskú klobásu, musíme dodržať nasledovný postup.

Z mladých ošípaných použijeme stehno, pliecko alebo bôčik v pomere dva diely mäsitej časti (stehno, pliecko) a jeden diel mastnej časti (bôčik). Na 12 a pol kg masy použijeme 270 gramov soli, 20 gramov cukru, 8 gramov sanity. Masu necháme preležať 6-8 dní v chladnej miestnosti.

Potom dáme do 1 litra vody 6 strúčikov mletého cesnaku a vmiešame do masy. Pridáme 40 gramov mletého korenia a 15 gramov strúhaného muškátového kvetu. Masu dôkladne premiešame. Dáme ju do tenkých bravčových čriev a párujeme na dĺžku 40 cm. Surovú klobásu necháme niekoľko hodín presušiť v prievane.

Potom ju údime v teplej udiarni (45°C) bukových drevom a pilinami, do ktorých sme pridali zrnká borievok.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *