Údený bôčik

údiť môžeme takme rkaždú časť prasaťaÚdený bôčik najskôr upravíme tak, že hrudnú časť bravčovej polovičky vytvarujeme do pravouhlého trojuholníka. Bôčik najskôr solíme soliacou zmesou nasucho.

Soliacu zmes na jeden kilogram mäsa získame zmiešaním 2 gramov sanitry na zachovanie peknej farby, 2 gramov cukru a 70 gramov soli. Ak nechceme používať sanitru, môžeme ju nahradiť aj rýchlosoľou. Bôčik vložíme do nádoby, kde soľ necháme 5 dní pôsobiť.

Potom bôčik vložíme do slaného roztoku a necháme odstáť ďalších 5 – 6 dní. Tento roztok pripravíme zo 180 gramov soli na 1 liter vody. Bôčik potom opláchneme vo vlažnej vode a následne ho dobre vyumývame, aby sme sa zbavili soli. Rozrežeme ho pozdĺžne dve alebo tri časti. Na tieto časti pripevníme očká špagátu a zavesíme do udiarne.

Bôčik sa údi pri teplote 25°C dva dni. Bôčik by mal byť uskladnený na dobre vetranom mieste. Vydrží nám 3 mesiace.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *