Sterilizovaný zeler

sterilizovaný celer má široké využitieZeler olúpeme, umyjeme a nakrájame na jemné kúsky. Tieto kúsky povaríme do polomäkka vo vode, do ktorej sme pridali kyselinu citrónovú (pol lyžičky kyseliny na jeden liter vody). Zeler nám ostane pekný biely.

Po uvarení ho precedíme a zalejme vychladnutým prevareným nálevom a necháme ho do druhého dňa odstáť. Na druhý deň nálev upravíme podľa chuti a zohriaty ho nalejeme na zeler, ktorý sme  uložili do pohárikov.

Nálev pripravíme tak, že do 3 litrov vody pridáme 1,5 litra 8% octu, 0,3 kg cukru a 0,1 kg soli. Nálev povaríme a získame tak asi 5 litrov nálevu. Zeler zalejeme horúcim nálevom, ktorý má asi 85°C. Po uzavretí pohárikov zeler sterilizujeme 25 minút pri teplote 95°C.

Ak cukor vôbec nepoužijeme, zeler je výborný do zemiakových a rybacích šalátov, na marinády, ryby v rôsole a pod.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 comment for “Sterilizovaný zeler

  1. Viera Paľovčíková
    10. november 2017 o 9:22

    Dobrý deň. Rada by som spravila ten zeler, no nerozumiem, ako s nálevom. Najprv ho treba zaliať studeným nálevom, a na druhý deň nálev dochutiť, a zaliať nálevom. Ktorým? Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *