Nakladané feferónky, ktoré sú jemne opražené

nakladané feferónky - na ochutenie sa často používa cesnak Tento zaujímavý recept si môžeme pripraviť z akýchkoľvek chili paprík. U nás sú kvôli nízkej pálivosti používané najmä nakladané feferónky.

Na opraženie si vyberieme čerstvé zelené alebo červené dlhé feferónky. Poriadne ich umyjeme pod tečúcou vodu. Odrežeme z nich stopky asi 1 cm pod základom. Jemne ich opražíme na rastlinnom oleji. Hneď ich poukladáme do pohárikov. Podľa chuti osolíme. Medzi feferónky vložíme kúsky mrkvy, strúčiky cesnaku a zrná čierneho korenia.

Nálev si pripravíme z 1l octu, 0,5l vody, 100g soli a 500g cukru. Nálev zohrejeme a horúci ho lejeme na feferónky uložené v pohárikoch. Poháriky uzavrieme a skladujme v chlade.

Feferónkam alebo chilli papričkám by sme sa v našej kuchyni nemali vyhýbať. Sú veľmi užitočné pre naše zdravie. Aj preto si ich veľa ľudí pestuje na záhradke, dokonca sa chilly pestujú aj na balkónoch. Štipľavé papriky zabíjajú okolo 75 percent všetkých mikróbov.

Je to tým, že papričky obsahujú kapsaicín. Je to prírodné antibiotikum, ktoré potláča rozmnožovanie baktérií, zabraňuje tvorbe trombov, rozširuje cievy, znižuje bolesť pri zápaloch a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.  Antioxidanty nachádzajúce sa v paprike zabraňujú vzniku rakovinových buniek. Papričky posilňujú pocit sýtosti a tým nám pomáhajú schudnúť.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *