Paprikové údené klobásy a točenky

 

klobasky paprikovePaprikové údené klobásy

Pri tomto recepte sa môžeme rozhodnúť v akom pomere použijeme hovädzie, teliace a bravčové mäso.

Mäso zomelieme na doske alebo mlynčeku s priemerom 13 cm. Stuženú slaninu si pokrájame na malé kocky. Použijeme 1 kg slaniny na 10 kg masy.

Na jeden kilogram masy pridáme 22 gramov soli, 2 gramy mletého bieleho korenia a 3 a pol gramu mletej červenej papriky. Podľa chuti sa môžeme rozhodnúť aj pre štipľavú papriku alebo ich kombináciu.

Keď pridáme všetky suroviny, klobásky plníme do bravčových čriev. Potom ich párujeme. Každá klobáska by mala mať približne 200 gramov.

Údime ich do hneda a varíme asi 25 minút. Paprikové klobásky sa najčastejšie podávajú teplé, ale veľmi dobre chutia aj za studena.

Paprikové točenky

Vezmeme rovnaké množstvo predsoleného hovädzieho a bravčového mäsa. Zomelieme ho na čo najmenšej doske. K 10 kilogramovej mase pridáme aj 1 kilogram stuženej slaniny, ktorú sme predtým pokrájali nadrobno a všetko dokonale premiešame.

Na 1 kilogram masy pridáme 22 gramov soli. Ak sme použili hovädzie alebo bravčové mäso, ktoré bolo predsolené, musíme od tohto množstva odrátať použité množstvo soli. Ďalej na dochutenie pridáme  3 gramy mletej maďarskej papriky a 1 gram kardamónu. Premiešame.

Točenky točíme na palice bez párovania. Po narazení ich necháme asi jednu hodinu preschnúť v chladnejšej  a vetrateľnejšej miestnosti. Potom ich údime v teplej udiarni do zlatohneda. Po údení ich varíme pol až jednu hodinu.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *