Nakladané baklažány plnené zeleninovou zmesou

Na nakladané baklažány sú najlepšie čerstvé, mladé a stredne veľké plody

Nakladané baklažány plnené zeleninovou zmesou si môžeme predpripraviť v dobe, keď ich máme dostatok. Ich príprava pred konzumáciou je veľmi jednoduchá.

Najvhodnejšie baklažány na plnenie sú čerstvé, mladé a stredne veľké baklažány. Baklažány najskôr umyjeme, odstopkujeme a ostrým nožíkom ich prerežeme kolmo po dĺžke na 3 až 4 miestach tak, aby rez nesiahal do konca. Potom baklažány nasolíme. Použijeme dve lyžice soli na jeden kilogram baklažánov. Solíme ich zvonka, ale aj vo vnútri rozrezanej časti a necháme ich odstáť.

Po dvoch hodinách ich umyjeme a namočíme na 2 minúty do vriacej vody, aby trochu zmäkli. Baklažány vychladíme.

Zmes na plnenie bude tvoriť pomiešaná zelenina, ktorú si nadrobno nakrájame. Použijeme mrkvu, zeler, petržlen, petržlenovú vňať, cesnak a korenie. Zmes vložíme do baklažánu. Každý baklažán dôkladne zabalíme do zelerového listu a zaviažeme, aby sa zeleninová plnka nerozpadla. Naplnené baklažány sa nakladajú do 3,5 až 10 litrových pohárov.

Nálev si pripravíme z 3 litrov vody, 3 litrov octu a 500 gramov soli. Baklažány zalejeme nálevom a na vrch nalejeme 3 cm rastlinného oleja. Poháre sa tesne zatvoria a uložia na chladné miesto. Pred konzumovaním sa nakladané baklažány narežú a polejú olejom.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *