Sterilizovaný paprikový šalát

sterilizovaný paprikový šalátSterilizovaný paprikový šalát pripravujeme zo zmiešanej zeleniny v pomere 50% na kolieska nakrájanej zelenej alebo červenej papriky, 30% pokrájaných paradajok a 20% pokrájanej cibule.

Pred naplnením do fliaš musíme papriku blanšírovať – predvárať 3 – 5 minút vo vode s teplotu 80 až 90 °C.

Papriku schladíme a plníme ju s rajčinami a cibuľkou do fliaš tak, aby sa tam zeleniny, čo najviac zmestilo. Na ochutenie môžeme pridať 1 až 2 kusy bobkového listu a ¼ kávovej lyžičky čierneho korenia. Ak chceme mať tento šalát jemnejšej chuti, na 1 litrový pohárik pridáme aj jednu polievkovú lyžicu stolového oleja.

Poukladanú zeleninu zalejeme nálevom, ktorý sme si pripravili nasledovným postupom. Množstvo na jeden liter nálevu pripravíme z 0,75 litra vody, 0,25 litra 8% octu, 20 gramov soli a 60 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme cukor a soľ, necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame a na záver prilejeme ocot.

Zeleninu zalievame horúcim nálevom, ktorý má minimálne 80°C a tak, aby od okraja ostal 1,5 – 2 cm vzduchový priestor. Touto teplotou sa zahreje obsah aj poháriky na približne 40°C. Preto môžeme poháriky ihneď ponoriť do teplej vody (asi 70 °C) na sterilizáciu. Litrové fľaše sterilizujeme 20 minút (dvojlitrové 25 – 30 minút) pri teplote 85 °C. Stúpanie teploty na 85°C má trvať približne 20 – 25 minút. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme ich na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa tento šalát skonzumovať ako prvý.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *