Zavárané uhorky

picklesV domácnosti sa najčastejšie konzervujú uhorky. Môžeme ich konzervovať sterilizáciou alebo mliečnym kvasením.

Najlepšie chutia sladkokyslé zavárané uhorky s mierne koreneným nálevom. Na ich konzervovanie môžeme použiť uhorky, ktoré majú 5 – 15 cm. Uhorky potom roztriedime do troch skupín podľa dĺžky: 5 až 7 cm,  7 až 10 cm a 10 až 15 cm. Roztriedené uhorky upravíme tak, že z nich odstránime stopky a okvetia, a poriadne ich vyumývame. Dáme ich do nádob so studenej vodou odkiaľ ich budeme plniť do pohárikov. Na zavárané uhorky sú najlepšie litrové alebo dvojlitrové poháre. Súčasne si treba pripraviť aj korenie, zeleninu a nálev. Do uhoriek pridávame najčastejšie:

Cibuľa – mala by byť čerstvá, olúpaná a pokrájaná na kolieska

Mrkva – očistená, a nakrájaná na 5 cm kolieska, mrkva pôsobí ako ozdoba, ale slúži aj na zjemnenie chuti.

Horčicové semeno – dáva typickú chuť.

Voňavé korenie – pridávame ho celé, pretože dodáva uhorkám výbornú vôňu aj chuť.

Čierne korenie – dodáva uhorkám ostrú chuť a osobitnú vôňu.

Bobkový list – má korenistú vôňu a horkastú chuť.

Chren – očistený chren pozdĺžne pokrájame na 3 – 5 cm  pásky

Kôpor, estragón – môžeme použiť aj fenykel, koriander, feferónky, červenú papriku, cesnak, listy viniča, čiernych ríbezlí, duba alebo višne.

Uhorky sa do fliaš ukladajú tak, aby sa čo najlepšie využil priestor. Poukladané uhorky na pohľad vyzerajú lepšie. S uhorkami ukladáme aj korenie a zeleninu. Pokrájanú zeleninu umiestnime rovnomerne po okrajoch, aby poháre vyzerali ozdobne Do litrovej fľaše dávame 1 súkvetie kôpru, pol cibule, 1 mrkvu, 1 chren, pol kávovej lyžičky horčicového semena, ¼ kávovej lyžičky voňavého a čierneho korenia, 1 až 2 kusy bobkového listu a 1 strúčik cesnaku. Pri dvojlitrovom pohári dávky zdvojnásobíme.

Podľa chuti môžeme pridať aj 1 kávovú lyžičku estragónu, ¼ kávovej lyžičky korianderu a fenykelu, pásiky červenej papriky, ktorú ukladáme na vrch pohárika, jeden až dva kusy feferóniek.

Príprava nálevu je dôležitá, lebo mení výslednú chuť uhoriek. Množstvo na jeden liter nálevu pripravíme z 0,75 litra vody, 0,25 litra 8% octu, 20 gramov soli a 60 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme cukor a soľ, necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame a na záver prilejeme ocot.

Uhorky zalievame horúcim nálevom, ktorý má minimálne 80°C a tak, aby od okraja ostal 1,5 – 2 cm vzduchový priestor. Touto teplotou sa zahreje obsah aj poháriky na približne 40°C. Preto môžeme poháriky ihneď ponoriť do teplej vody (asi 70 °C) na sterilizáciu. Litrové fľaše sterilizujeme 20 minút (dvojlitrové 25 – 30 minút) pri teplote 85 °C. Stúpanie teploty na 85°C má trvať približne 20 – 25 minút. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Sterilizované uhorky majú zmenenú žlto – zelenú farbu. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa tieto uhorky skonzumovať ako prvé.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

1 comment for “Zavárané uhorky

  1. Zuzka
    19. júl 2018 o 8:14

    Našla som aj recept s dekom aj bez deka: http://www.foodfest.sk/zavarane-uhorky/
    Ktorý vydrží viac prosím?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *